31 mei 2007

Thermphos verwerft Dequest fosfonaatactiviteiten

Thermphos Trading GmbH heeft de Dequest fosfonaatactiviteiten, goed voor $100 miljoen omzet, van Solutia gekocht. Na deze acquisitie genereert de Thermphos groep een omzet van $750 miljoen.

Dequest is wereldwijd marktleider in fosfonaten; deze worden gebruikt als additieven voor waterbehandeling, inclusief de zuivering van industrieel afvalwater, wasmiddelen voor huishoudelijk en industrieel gebruik, industriële reinigingsmiddelen, olieterugwinning en verschillende industriële processen als ontzilting en de productie van pulp.

Thermphos heeft alle activa van de Dequest activiteiten overgenomen. De belangrijkste (productie)locatie bevindt zich in Newport, Wales in het Verenigd Koninkrijk. Thermphos neemt ongeveer 30 mensen over in 11 landen (o.a. VS en België). Krachtens een exploitatieovereenkomst zal Solutia de Dequest producten voor Thermphos blijven produceren in Newport.

Thermphos heeft nieuwe entiteiten opgezet in de VS, België, Zwitserland, Japan en Singapore. De verkoop van de Dequest producten in Zuid-Amerika en China zal ter hand worden genomen door de bestaande Thermphos bedrijven in deze regio’s. De Dequest activiteiten zullen worden uitgevoerd als een afzonderlijke Business Line.

Deze acquisitie ligt volledig in het verlengde van de strategie van Thermphos gericht op groei door voorwaartse integratie.

Cornerstone Partners heeft Thermphos in deze transactie bijgestaan als co-advisor.